Beelddocumentatie aflakken

Help de complete beelddocumentatie van het RKD toegankelijk te maken! Om de scans van de beelddocumentatie online te kunnen tonen moet gezorgd worden dat de informatie die volgens de AVG niet getoond mag woorden, afgelakt wordt.

Help het RKD met het toegankelijk maken van de beelddocumentatie!  

Beelddocumentatie en AVG-privacywet 

Een aantal jaar geleden heeft het RKD besloten om de gehele collectie beelddocumentatie van bijna 5 miljoen afbeeldingen te digitaliseren. De voor- en achterkanten van de beelddocumentatie werden vastgelegd, omdat er vaak waardevolle informatie naast of achter op de kartons met de afbeeldingen was geschreven. Dit digitaliseringsproject heeft meer dan 9 miljoen scans opgeleverd.  

Deze scans kunnen echter niet zomaar online worden gezet. Op 25 mei 2018 trad de privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (hierna AVG genoemd) in werking. Deze wet bepaalt hoe organisaties moeten omgaan met persoonsgegevens. Deze gegevens mogen alleen onder bepaalde voorwaarden openbaar worden gemaakt.  

De objecten binnen het digitaliseringsproject van het RKD zijn veelzijdig en over een lange periode verzameld. Er zit van alles tussen, niet alleen kartons met afbeeldingen, maar ook veel plaatjes uit veilingcatalogi en allerhande correspondentie, e-mails, brieven, ansichtkaarten etc. Daarnaast bevatten de opmerkingen en aantekeningen bij de afbeeldingen ook informatie over de eigenaren van kunstwerken. Dat betekent dat er regelmatig persoonlijke informatie van nog levende personen op de scans staat. In het kader van de AVG-wetgeving mag deze informatie dus niet zomaar online gezet worden.   

Aflakken  

Gelukkig mogen de gescande afbeeldingen wel openbaar worden gemaakt wanneer de persoonlijke gegevens worden afgelakt. Met miljoenen scans is dat een enorme klus. Om het deel handwerk zo klein mogelijk te maken, is er een traject bedacht waarbij door middel van OCR de teksten gecontroleerd worden op bepaalde trefwoorden en uitzonderingen. De scans die de computer selecteert moeten door een mensenoog worden bekeken op persoonlijke informatie. Vervolgens wordt de aflakking van de computer gecontroleerd en indien nodig aangepast of verwijderd. Bij het RKD wordt hier hard aan gewerkt. Maar om het traject te bespoedigen is nu ook dit crowdsourcingsproject opgezet. 

Meehelpen aan dit project 

Als u meewerkt aan dit project, maakt u kennis met de uiteenlopende verzameling van de beelddocumentatie van het RKD. U speelt daarbij een onmisbare rol in het ontsluiten van een van de belangrijkste kunsthistorische verzamelingen in de wereld. Hoeveel tijd u kwijt bent en hoe lang u meedoet, bepaalt u zelf.  

Als u zich aanmeldt voor het project, krijgt u eerst een verklaring toegestuurd, waarin u aangeeft dat u persoonlijke informatie op de scans niet naar buiten zal brengen. Deze verklaring kan digitaal ondertekend worden. Hierna krijgt u toegang tot het project. Heel erg bedankt voor uw hulp! 

Aanmelden voor dit project

Statistieken

Hulpdocumenten

Invoerinstructies
Oefenen

Deelnemers

Edda Japing
Projectleider
Vicky Eenhoorn
Projectleider
Onbekend
Controleur
44 deelnemers
Vrijwilligers